Nagelbädden

nagelbadden

Fram till 80-talet trodde en stor del av forskarna att nagelplattans keratinceller tillverkades i nagelbädden.
Nu vet vi att dessa celler tillverkas i matrix.

Nagelbädden är ändå viktig – ett område av rosaaktig vävnad som stödjer hela nagelplattan. Nagelbädden är rik på kapillärer som leder näringen till, och ger den dess ljusrosa färg.

Nagelbädden ligger direkt under nagelplattan, börjar vid matrix och slutar vid den fria randen. Nagelbäddsvävnaden innehåller dermis och epidermis.

Dermis är det understa lagret av huden. Epidermis är det översta hudlagret närmast nagelplattan.

Dermis innehåller många blodkapillärer som har två grundfunktioner:

Att förse cellerna i dermis med den näring och syre som behövs för reproduktionen av cellerna.
Att forsla bort slagprodukter, gifter och koldioxid.
Det finns många typer av epidermis i kroppen.
Epidermis under nagelplattan skiljer sig från epidermis på händerna eller fingrarna och liknar mera insidan av munnen. Denna väldigt speciella typ av epidermis kallas för epithelium och kan endast hittas under nagelplattan.

Epithelium är en klibbig vävnad som limmar sig fast vid nagelplattans undersida, och allt efter som nagelplattan växer mot den fria randen lossnar epithelium från dermis och därigenom tillåts nagelplattan glida över dermis.

På dermis finns små ränder/spår som löper från lunula till den fria randen. Spåren fylls av cellerna från den mjuka epithelium allteftersom nagelplattan glider fram och genom det hålls den på rätt spår och fast på nagelbädden. Dermis är förankrad i det underliggande skelettet.

Det är tack vare denna smarta konstruktion som nagelplattan inte faller av och hålls på rätt spår.