Matrix

nagelroten

Direkt under eponychium finns ett litet område av levande vävnad som kallas matrix. Denna lilla, glänsande vita fläck av vävnad är den viktigaste delen av hela nagelenheten. Varför?

Jo, matrix producerar det superstarka proteinet keratin. Keratinet är nagelplattans byggmaterial och skapar de olika lagren av celler nagelplattan består av. Detta faktum gör matrix till den ”officiella” födelseplatsen för nagelplattan.

Matrix ett ogenomskinligt, blåaktigt vitt, nästan rektangulärt, område av högt specialiserade celler. Dessa speciella celler omvandlar näringen vi äter till en förvånansvärt tålig och hållbar substans.

Om matrix skadas syns oftast effekten av skadan på nagelplattan. Skador på matrixområdet kan orsaka exempelvis längsgående sprickor, vita fläckar, åsar eller andra deformeringar av nagelplattan.

Formen och storleken på matrix avgör nagelplattans tjocklek, bredd och välvning. En bredare matrix skapar en bredare nagelplatta, i och med det har tummen en bredare matrix än de andra fingrarna. En längre matrix skapar en tjockare nagelplatta så människor med naturligt tunna naglar har en kort matrixyta